Sonntag, 5. Februar 2017

Οι πρόσφυγες είναι κι αυτοί άνθρωποι. Και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.
Πληθαίνουν οι θάνατοι προσφύγων στους καταυλισμούς της χώρας. Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο:
21.01.2017 Θάνατος ενός πρόσφυγα στον καταυλισμό της Μόριας. Ο άτυχος πρόσφυγας της Λέσβου προσπάθησε να ζεσταθεί μέσα σε σκηνή.
25.01.2017 Στη Σάμο βρέθηκε νεκρός Ιρακινός κουρδικής καταγωγής. Την ίδια μέρα σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.
27.01.2017 Στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας βρέθηκε η σορός ενός 45χρονου Σύρου μετανάστη.
28.01.2017 Νεκρός βρέθηκε στη σκηνή του για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους 46χρονος Σύριος πρόσφυγας, στον καταυλισμό της Μόρια.
28.01.2017 Νεκρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, βρέφος μόλις δύο μηνών, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και φιλοξενούνταν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό προσφύγων της Ριτσώνας στην Εύβοια.
30.01.2017 Νεκρός βρέθηκε 20χρονος από το Πακιστάν στον καταυλισμό της Μόριας Η σωρός του μετανάστη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Αυτά δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά πρόκειται για κρούσματα κρατικής αδιαφορίας. Τα θύματα ήταν κάποιοι από τους χιλιάδες ανθρώπους που η Ελλάδα και η Ευρώπη-φρούριο εγκλωβίζουν σε χώρους που θυμίζουν χωματερές. Σε άθλιες συνθήκες εν μέσω πολικού ψύχους χωρίς τροφή, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Ενώ έχουν σπαταληθεί τεράστια κονδύλια, ενώ οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι “κανένας πρόσφυγας δεν έχει μείνει στο κρύο”, από τα hot spot της Κω και της Λέρου, τις απαράδεκτες συνθήκες σε Μόρια και Σούδα, μέχρι τα Σφαγεία της Ντροπής της Ρόδου, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων είναι εγκληματικές. Παράλληλα, κόβονται επιδοτήσεις στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Τήλου, πετιούνται στο δρόμο πρόσφυγες άλλων νησιών της Δωδεκανήσου και συνεχίζεται ο διαχωρισμός σε «οικονομικούς μετανάστες» και «νόμιμους πρόσφυγες».
Όλα αυτά για τον ιερό σκοπό: να μην πληγεί η τουριστική εικόνα της χώρας! Αλήθεια, ξέρουν πόσοι χιλιάδες επισκέπτες των νησιών μας έχουν προσφέρει δωρεές για τους πρόσφυγες;
Την ίδια ώρα οι απελάσεις προς την “ασφαλή Τουρκία” συνεχίζονται ταχύτατα. Απελάσεις εγκληματικές, τις περισσότερες φορές συνώνυμες του θανάτου. Η Μέση Ανατολή δεν είναι ασφαλής περιοχή, ενώ οι επαναπροωθήσεις στις εμπόλεμες περιοχές επιφέρουν πολύ συχνά συνθήκες ισόβιας κάθειρξης.
Η κρατική, ευρωπαϊκή και διεθνής διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συνίσταται στην απόλυτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί έγκλημα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Οδηγεί στον κοινωνικό κανιβαλισμό και δικαιολογεί φασιστικά μορφώματα και αντιδράσεις, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στο σχολείο στο Πέραμα.
Εμείς όμως που δεν συναινούμε στο έγκλημα και αναγνωρίζουμε τους καταυλισμούς ως σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συντασσόμαστε αμέριστα με τα πραγματικά παραδείγματα αλληλεγγύης που αντιστέκονται στο ρατσισμό, που υπερασπίζονται τα ανοιχτά σχολεία, που προσφέρουν από το υστέρημα τους, που ονειρεύονται έναν κόσμο με αξιοπρέπεια για όλους.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ!
Απαιτούμε:
• Να κλείσουν άμεσα καταυλισμοί και στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κατάλληλους χώρους με όλες τις απαραίτητες παροχές θέρμανσης, τροφής, υγειονομικής περίθαλψης
• Να εγγραφούν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μόρφωση και περίθαλψη για όλους χωρίς αποκλεισμούς.
• Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων, εντός και εκτός της χώρας. Επανένωση χωρισμένων οικογενειών. Μετεγκατάσταση στη χώρα επιλογής τους.
• Να σταματήσουν οι απελάσεις, Να σταματήσει η ποινικοποίηση της μετακίνησης προσφύγων. Δικαίωμα του καθενός να ζήσει καλύτερα και με ασφάλεια.

Κανένας ντόπιος και κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης-στρια, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται αξιοπρεπούς στέγης, θέρμανσης, ρεύματος, νερού και φαγητού!
Η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος. Η κοινωνία θα νικήσει!

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ!

ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΟΑΣΙΣ - ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ http://oasisrhodes.blogspot.gr
KOS SOLIDARITY - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ http://kos-solidarity.com
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΕΡΟΥ http://www.lsn.gr
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΟ
ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
ΧΑΛΚΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
NISYROS SUPPORTS REFUGEES
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen